Rovatok

Éldegélünk, éldegélünk?

A Föld meg közben haldoklik? Ááá, nem lesz ez így jó...

... DE

most már sokkal jobb, hogy itt vagy!

Utolsó kommentek

Címkék

2.0 (1) absolut (1) álom (3) autó (3) bicikli (4) bikini (1) brad (1) bútor (1) celeb (3) charles (1) cipő (1) cunami (1) der (1) design (6) díj (2) dilemma (5) életmód (1) emmy (1) energia (1) érdekes (3) etikus (4) fairtrade (2) felmelegedés (3) fesztivál (1) floppy (1) föld (2) gárdony (1) gore (3) gorilla (1) greenpeace (1) grüne (1) gyerekmunka (1) hír (7) hybrid (2) jel (1) kemping (1) kongó (1) környezetbarát (1) közlekedés (2) lábnyom (3) london (1) metró (1) ökostrand (1) ötlet (13) peking (1) példa (1) punkt (1) recycle (7) reklám (3) sportbeach (1) style (3) szél (1) szomorú (1) szórólap (1) tanács (1) táska (5) tény (2) tipp (3) trendi (5) tudatos (1) víz (3) voltbolt (1) vuitton (1) wc (2) zöld (4) Címkefelhő

Ha mindenki úgy élne, mint én, 2 Földre lenne szükségünk...

2007.05.19. 20:16 :: GreenGo

Legalábbis az ökológiai lábnyomom mértéke ezt mutatja.

Az ökológiai lábnyom azt jelenti, hogy milyen mértékben károsítjuk a környezetet azzal, hogy létezünk. Könnyen kiszámolható a http://www.ecofoot.org/ honlapon.

Nagyon egyszerű kis teszt, és persze nem is tartalmaz minden pontos adatot, de arra jó, hogy legyen elképzelésünk arról, hogy élünk. Magyarországon az ökológiai lábnyom átlagosan 3,1 globális hektár/fő, a világon pedig 1,8 globális hektár biológiailag produktív terület jut egy főre. Mint ebből a két adatból is kitűnik, jóval meghaladjuk azt a mértéket, amit a Föld alapvetően biztosítani tud a létezésünkre.  

Mivel kevesebb az esély arra, hogy találunk még egy-két Földet a közeljövőben, jobb lesz, ha elkezdünk kicsit figyelni a dolgainkra.

1 komment

Címkék: érdekes zöld föld tény lábnyom

A bejegyzés trackback címe:

https://gogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr9983915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keryya 2008.04.28. 15:57:51

Miután 2.8-ra jött ki az ökolábnyomom, elkezdtem variálni az opciókkal, vajon mi kell ahhoz, hogy jó Földlakó legyek.
- Legyek vega vagy legalább ritkán egyek húst.
- Autó és repülő használata helyett tömegközlekejek, de ha lehet inkább maradjak otthon. (Távmunka)
- Legjobb ha kisméretű ökoházban élek...
...aminek a kertjében magam termelem meg az élelmiszeremet. A vega léthez valami vízigénytelen magot/zöldséget tudok elképzelni.

Ezt megvalósítani nem egyszerű.
-Jó ideje áttértem a tömegközlekedésre és kocsit csak ritkán használok.
-A húsevésről lemondani viszont nem fogok tudni. Csökkenthetem, de teljesen elhagyni nem fogom (legalább is jelen érzésem szerint)
-A lakótelepen nem tudok saját magam termelni, viszont gyakran szűlők által termelt zöldséget/húst fogyasztunk.
-Mivel a fogyaszói társadalom aktív tagjai vagyunk a gyártott, csomagolt termékeket hetente többször vásároljuk. Lehetőség szerint hazai terméket választok, de sajna a csomagolás így is elkerülhetetlen.
-szuperzöld ökoházat szeretnék majd, de sajnos nagyon-nagyon drága a sok jó technológia :(
A mostani lakásban vízzel,árammal tudok takarékoskodni és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Ha minden jól megy lesz szabályozható fűtés is (távfütőművek-ökoprogram).

Keresem tovább a lehetőségeket...

süti beállítások módosítása