Rovatok

Éldegélünk, éldegélünk?

A Föld meg közben haldoklik? Ááá, nem lesz ez így jó...

... DE

most már sokkal jobb, hogy itt vagy!

Utolsó kommentek

Címkék

2.0 (1) absolut (1) álom (3) autó (3) bicikli (4) bikini (1) brad (1) bútor (1) celeb (3) charles (1) cipő (1) cunami (1) der (1) design (6) díj (2) dilemma (5) életmód (1) emmy (1) energia (1) érdekes (3) etikus (4) fairtrade (2) felmelegedés (3) fesztivál (1) floppy (1) föld (2) gárdony (1) gore (3) gorilla (1) greenpeace (1) grüne (1) gyerekmunka (1) hír (7) hybrid (2) jel (1) kemping (1) kongó (1) környezetbarát (1) közlekedés (2) lábnyom (3) london (1) metró (1) ökostrand (1) ötlet (13) peking (1) példa (1) punkt (1) recycle (7) reklám (3) sportbeach (1) style (3) szél (1) szomorú (1) szórólap (1) tanács (1) táska (5) tény (2) tipp (3) trendi (5) tudatos (1) víz (3) voltbolt (1) vuitton (1) wc (2) zöld (4) Címkefelhő

BOTRÁNY: 10 éves gyerekek varrják a GAP ruháit!

2007.10.30. 10:10 :: GreenGo

A hétvégén hatalmas botrány robbant ki a GAP háza táján, mivel kiderült, hogy a cég egyik alvállalkozója 10 éves gyerekeket dolgoztat Új Delhiben. Ez azért különösen meglepő, mert a GAP 2004-ben bevezetett egy új, nagyon szigorú audit rendszert, pont az ilyen visszaélések megakadályozására. Másrészt, viszont sajnos kevésbé meglepő ez a hír, mivel az ENSZ szerint India GNP-jének 20%-át még mindig 55 millió 5 és 14 év közti gyerek termeli!!! Ez az adat önmagában mutatja a probléma súlyosságát, mivel hogy lehet az, hogy a nemzetközi felháborodás és gyerekmunka elleni küzdelem ellenére ilyen mértékben zsákmányolhatják ki a gyerekeket?!

És a legszomorúbb az, hogy magánemberként mit tudunk tenni ez ellen?! Mondhatnánk, hogy azt, hogy nem vásárolunk GAP-et, de ennek azért lenne kevésbé értelme, mert tegnap pl. még nem is tudtunk az egészről. Szóval ugyanígy kiderülhet kb. bármelyik másik ruhagyártó (vagy egyéb) cég termékeiről, hogy gyerekek csinálják, mivel az az 55 millió gyerek nyilván nem csak a GAP-nek varrt ruhákat.

Természetesen a GAP azonnal megszűntette szerződését az alvállalkozóval, a gyerkeknek pedig tanulási és a későbbiekben munkalehetőséget is biztosít, ami szerintünk alap egy ilyen helyzetben. A gond csak az, hogy ezzel alig néhány gyereken segítenek, nemhogy 55 millión.

Forrás: Observer, newconsumer.com

Fotó: Business Week

Szólj hozzá!

Címkék: hír etikus gyerekmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://gogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr61212804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása