Rovatok

Éldegélünk, éldegélünk?

A Föld meg közben haldoklik? Ááá, nem lesz ez így jó...

... DE

most már sokkal jobb, hogy itt vagy!

Utolsó kommentek

Címkék

2.0 (1) absolut (1) álom (3) autó (3) bicikli (4) bikini (1) brad (1) bútor (1) celeb (3) charles (1) cipő (1) cunami (1) der (1) design (6) díj (2) dilemma (5) életmód (1) emmy (1) energia (1) érdekes (3) etikus (4) fairtrade (2) felmelegedés (3) fesztivál (1) floppy (1) föld (2) gárdony (1) gore (3) gorilla (1) greenpeace (1) grüne (1) gyerekmunka (1) hír (7) hybrid (2) jel (1) kemping (1) kongó (1) környezetbarát (1) közlekedés (2) lábnyom (3) london (1) metró (1) ökostrand (1) ötlet (13) peking (1) példa (1) punkt (1) recycle (7) reklám (3) sportbeach (1) style (3) szél (1) szomorú (1) szórólap (1) tanács (1) táska (5) tény (2) tipp (3) trendi (5) tudatos (1) víz (3) voltbolt (1) vuitton (1) wc (2) zöld (4) Címkefelhő

Ments/ölj gorillát a telefonoddal...

2007.06.27. 14:10 :: GreenGo

Menteni csak akkor tudsz, ha nem Magyarországon élsz, hanem pl. az USA-ban vagy Kanadában, ahol lehetőséged van arra, hogy egyszerűen és gyorsan megszabadulj a fiókod alján hányódó ezer éves mobilodtól úgy, hogy az aztán újrafelhasználásra is kerülhessen. Ami nemcsak azért fontos, mert ha csak simán kidobod, akkor a veszélyes anyagok visszajutnak a természetbe, és annak is te iszod meg a levét, hanem azért is mert egy régi mobilnak kb. a 95%-a olyan anyag, amit újra lehet hasznosítani, ám ezeket valószínűleg eddig is tudtad.

Viszont. Minden mobiltelefon tartalmaz tantált, amit a koltán nevű ásványból nyernek (ez az anyag jelentősen növeli az elemek tartósságát). Így aztán 1973. április 3. (azaz az első mobiltelefon hívás óta) az anyag értéke, így bányászata is rohamos mértékben nőtt.

Az egyik legfontosabb koltán-lelőhely a Kongói Demokratikus Köztársaságban található, azon belül is a Kahuzi-Biega Nemzeti Parkban és az Okapi Rezervátumban, ahol a pigmeusok (Afrika legrégebbi lakói), védett gorillák és okapik élnek (még). A bányászok pedig nemhogy nincsenek megfizetve, de azt eszik, amit találnak: pl. a védett gorillákra vadásznak. Amit elkerülhetnénk, ha nem a fiókunkban tartanánk a koltánt... kis túlzással.

A szomorú az egészben az, hogy pl. az eco-cell.org honlapján két kattintással megtalálod a hozzád legközelebb eső gyűjtőhelyet (USA, Kanada), míg Magyarországon egyelőre hasonló sincs... hát, mit mondjunk: sajnáljuk, gorillák....

Szólj hozzá!

Címkék: szomorú gorilla kongó recycle

A bejegyzés trackback címe:

https://gogreen.blog.hu/api/trackback/id/tr93107054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása